Biografie

Opgroeien in Maleisië

Mijn naam is voluit Lucia Silvana Koopmans. Ik ben tijdens een verlofperiode van mijn ouders in Nederland geboren, om daarna met hen weer terug te keren naar Maleisië, waar mijn vader werkte bij een groot internationaal grondstoffenbedrijf. Mijn oudere zusje was in Penang geboren en vijf jaar later werd mijn jongere broer geboren.

Terug naar Nederland

Als klein meisje ben ik uiteindelijk een aantal jaren later teruggekeerd naar Nederland. Mijn ouders konden moeilijk wennen in het kleine, koude, burgerlijke landje. Door woningnood gedreven nam ons gezin intrek in een woonark in Krimpen aan de IJssel.

Na het behalen van mijn mavodiploma wist de decaan mij over te halen een jaar Schoevers te doen om het secretaressediploma te halen. Daar bleek het gemak waarmee ik kon schrijven. Voor correspondentie haalde ik steevast de hoogste cijfers.

Aan de slag als ondernemer

Na mijn opleiding heb ik eerst zeven jaar in het bedrijf van mijn vader gewerkt. Vervolgens vertrok ik op 24-jarige leeftijd als jonge echtgenote van een mijnbouwingenieur naar Peru. Het ondernemersbloed zat in me en kroop uiteindelijk waar het niet gaan kon. Toen ik uit Peru terugkeerde, ondervond ik hetzelfde als wat mijn ouders jaren eerder hadden meegemaakt: Nederland was te klein. Na een vakantie in Spanje waarbij ik ontdekte dat de noodstroomvoorziening in dat land zeer gebrekkig is, besloot ik er een bedrijf op te zetten.

Familiebedrijf en familieleed

Toen in 1991 de eerste tekenen van de recessie, die Spanje in 1992 trof, zich aandienden, keerde ik terug naar Nederland om het onroerendgoedbedrijf van de familie uit het slop te trekken. Een taak waarvoor ik drie jaar had uitgetrokken. Maar toen overleed plotseling in 2002 op 46-jarige leeftijd mijn oudste zus. Haar dood deed mij realiseren dat de tijd ongenadig kan zijn. Tijd om dromen te realiseren moest ik zelf maken. Dat jaar nog ben ik begonnen met het raamwerk voor mijn roman Onkwetsbare vrouwen.

Boeken

Het uiteindelijk resultaat van mijn keuze om te gaan schrijven, zijn de verschijningen van de romans Onkwetsbare vrouwen, De dans van de kakkerlak ofwel Salsa de cucaracha. In De ijzeren dame geef ik mijn lezers een kijkje in mijn eigen ervaringen als projectontwikkelaar in historische panden en woongebieden in Nederland. Aan de hemelpoort speelt zich daarentegen weer grotendeels in New York af.

In de zomer van 2016 is mijn vijfde roman verschenen met de titel Ann Sophia, noblesse oblige. Een groot deel van dit verhaal speelt zich af op een luxe privéjacht en her en der in de mooiste plaatsen van en aan de Middellandse Zee. En in de nazomer van 2020 zag mijn roman De terugkeer van Julia Caglieri het boekenlevenslicht.

In alle boeken zit wel een stukje van mijn leven verwerkt en tracht ik altijd een maatschappelijk thema centraal te stellen en zie je iets van mijn ondernemersbloed.

Eigen schrijfstijl

Over mijn schrijfstijl wordt het volgende gezegd: 'Met een geheel eigen stijl weet Lucia haar lezers steeds weer te boeien.' Buiten mijn boeken heb ik ook artikelen geschreven voor serviceclubbladen. Al vele jaren ben ik getrouwd met Lex, een telg uit de Douwes Dekker familie en hebben we een dochter, Eline.

Lees meer over mijn ondernemersbloed.